Retro garden furniture from the 70 ties in garden. Denmark

Retro garden furniture from the 70 ties in garden. Denmark

Det kändes ett tag som att 70-tals mode aldrig skulle komma tillbaka igen. Så extremt var det faktiskt. Inget decennium är förknippat med en lika distinkt stil som just 70-talet. En anledning till att det var så pass särpräglat var att det förknippades med en ungdomskultur där man gärna ville definiera sig som annorlunda i relation till etablissemanget. Idag finns det möbler med storblommigt tyg och massor av 70-talsplagg ute i handeln. Många av plaggen har faktiskt börjat bli moderna igen. Det är helt enkelt fyndläge för alla som gillar vintage, och roliga kläder av hög kvalitet till bra priser.

Typiska plagg från 70-talet

manliga klädmodeller på 70-talet bar gärna tajta uppknäppta skjortor med smala kragar, kraftig utsvängda jeans och stora frisyrer. Bland kvinnor var det populärt att sy sina egna kläder. Även unisexplagg, alltså kläder som kunde bäras av båda könen, var mycket populära. Två färger som ofta förekom men som inte är lika vanliga inom dagens klädmode, är orange och brunt. Materialet mocka, gärna med fransar, var modernt och attribut som indianfjädrar och stickade halsdukar hörde också till stilen. Den mest ikoniska skon från 70-talet är platåskon. Alltså skor eller boots med extra höjd under både sulan och klacken. Även träskor var vanliga.

Så hittar du guldkornen

Vissa typiska 70-talsplagg är så extrema att de kanske passar bäst på maskerad eller i andra sammanhang där man vill uppnå en komisk poäng. Lätt utsvängda jeans med äkta patina från 70-talet är dock ett fynd idag. Inte bara är de coola utan även praktiska om du gillar att bära boots. Batik var i ropet på 70-talet och något som vi gärna slår ett slag för idag. En annan bra sak med autentiskt 70-tals mode är att kläderna ofta var gjorda i naturmaterial. Har du lite tur kan du hitta en topp eller en halsduk av siden i en loppisbod för en spottstyver. Tighta, vita, polotröjor är en annan tidlös klassiker som var vanlig på 70-talet.