Europas största modeveckor

När det är dags för en modevecka i någon av världens största städer vet du att det kommer att bli ett myller av händelser. Modeveckorna är numera något av en turnerande cirkus där världens största designers och modeller trängs tillsammans med journalister och vanliga besökare för att få sig en titt på de senaste kollektionerna eller se en intervju med något av de senaste stjärnskotten. New Yorks modevecka må vara ett mål för många, men det finns lika bra modeveckor här i Europa som till och med har lyckats locka ännu fler besökare till vissa evenemang.

Londons modevecka är en av dem. Traditionellt har London kanske stått i skuggan av andra mer utpräglade modestäder – som Milano – men med tanke på att London är en av Europas största städer är det inte så konstigt att det också här finns en framgångsrik modescen. Precis som de andra modeveckorna hålls den två gånger om året: en gång i februari, där vårkollektionerna visas upp, och en gång i september, där det är höstkollektionerna som står i centrum. 1984 var det första året som Londons modevecka arrangerades och numera räknas det som en av de fyra största modeveckorna i världen.Europas största modeveckor 1

Den har dock fortfarande en bit att vandra innan den når upp till samma status som modeveckan i Paris. Den franska huvudstaden är fortfarande ett klassiskt namn inom modebranschen och även om den har fått konkurrens av andra uppstickare behåller den fortfarande sin lyskraft. Paris är också den sista modeveckan varje säsong, vilket gör att det är sista chansen för alla inblandade att spela ut sina kort. Modeveckan i Paris hölls första gången 1973, vilket gör den till ett av de äldsta modeevenemangen som behållit sin nuvarande form.

När en modevecka kommer till staden är det inte bara på catwalken som evenemangets närvaro gör sig till känna. Istället går det att märka av modeveckan på andra sätt. I Paris är det exempelvis vanligt att använda sig av centrala lokaler för att fler ska få chansen att mingla med stjärnorna. Det innebär att en plats som Carrousel de Louvre – som egentligen är ett köpcentrum – får stå som värd för vissa evenemang.