Folkkära svenska konstnärer

Det finns många svenska konstnärer som har blivit kända och erkända både i Sverige och internationellt, men vissa av dessa har en särskild plats i svenska hjärtan. Ofta beror det på motiven som dessa konstnärer målat, och hur de har målat dem.

Så är till exempel fallet med Carl Larsson, vars akvareller med scener ur familjelivet i Dalarna har charmat svenskar i flera generationer, och fått dem att förälska sig i Larssons verk. Larsson flyttade med sin familj till Sundborn i Dalarna år 1901, till gården Lilla Hyttnäs där två fastrar till Larssons fru, Karin, tidigare bott. Gården byggdes om från ett sommarhus till ett permanent boende, och på denna gård skulle Larsson få en stor källa till inspiration, som resulterade i bildserien ”Ett hem i Dalarne, 20 lavyrer med fyra färger”. Denna bildserie, men den målningsstil som numera blivit starkt förknippad med Larsson, gjorde honom känd som konstnär även internationellt.1280px-Bruno_Liljefors_-_Winter_Hare

En annan svensk konstnär vars motiv är mycket omtyckta är Jenny Nyström. Nyström utbildade sig på Konstakademien mellan 1873 och 1881, och vann i slutet av sin utbildning akademiens tävling, som första kvinna någonsin. Hon är dock framförallt känd för sina julkortsillustrationer, som är mycket populära än idag. Dessa är till stor del ursprunget av bilden vi har av den svenska jultomten.

Ytterligare en folkkär svensk konstnär är Bruno Liljefors, som framförallt förknippas med sina målningar av djur och natur. Liljefors målade djur med impressionistiska drag, när de befann sig i dramatiska och dynamiska situationer, något som skilde sig från hur djur avbildats dittills. Istället för stillasittande, idylliska situationer, visade Liljefors djuren i deras vardag. Särskilt hans sätt att måla fåglar har haft ett stort inflytande på den specifika konstgenren.

I många svenska hem finns nog minst ett verk (eller i alla fall en reproduktion av ett verk) av någon av dessa konstnärer. En plats i hemmet där valet av konst är extra viktig är sovrummet. Detta eftersom det ska vara ett vilsamt rum, och man därför bör välja konst som man finner avslappnande. Till sovrummet bör man också välja en säng som man sover bra i. Du hittar sängar för alla smaker på Sleepo.se.