Hitta rätt jeans

jeans är ett klädesplagg som finns i de flestas garderob. Det finns många olika slags trendiga stilar och utseenden på jeans som kommit och gått under olika tidsperioder, men det kommer med största sannolikhet aldrig att bli omodernt att bära dessa slitstarka byxor. Sedan slutet av 1800-talet har jeansen utvecklats och är idag ett utav de mest sålda klädesplaggen. De gillas ofta för den denimblå färgen, kvaliteten på tyget samt de många kombinationer man kan göra med andra plagg – oavsett om det är vardag eller fest. Att hitta de ”rätta” jeansen kan dock vara en djungel, så här kommer några tips.

iStock_000047499688_SmallVilken passform passar dig bäst?

Att välja rätt jeans är kanske inte lika enkelt som att hitta snygga mattor som passar i ditt hem. Du ska trots allt ha på dig klädesplagget, som ska kännas både bekvämt och sitta bra på kroppen. Det första du behöver tänka på är om du vill att jeansen ska sitta löst eller tajt. Detta avgör både passform och tyg. De senaste åren har det tillverkats fler och fler jeans med elastan i, så att den som önskar ett par riktigt tajta byxor kan ha på sig detta och samtidigt känna sig bekväm. Det finns allt från åtsittande stuprörsjeans till mer löst sittande jeans, och oavsett om du är kvinna eller man bör du kunna hitta just din stil! Vilken kroppsform du har kan också vara bra att tänka på. Har du till exempel en lång överkropp och kortare ben bör du välja ett par jeans med hög midja, vilka ger intrycket av jämnare proportioner.

Var du hittar de bästa jeansen

Det finns idag en uppsjö av butiker där du kan shoppa jeans. Förutom de vanliga klädkedjorna har det öppnats fler och fler nischade butiker, varav några endast säljer jeanskläder. Om du vill få goda råd från någon som verkligen kan jeans är det bra att besöka en sådan butik. Priserna är oftast lite högre, men det är värt att spendera mer pengar om du hittar de perfekta jeansen! Vill du köpa miljövänliga jeans finns även sådana att inhandla. Sök på internet för att hitta till exempel webbshoppar som säljer jeans som tillverkats utan giftiga ämnen och tillsatser. Ett annat alternativ är att köpa second hand på till exempel loppmarknader, Tradera, Blocket eller second hand-butiker. Du kan fynda riktigt snygga, välsittande jeans i god kvalitet av populära varumärken men till ett betydligt lägre pris än nypriset! Ytterligare ett alternativ, om du är händig, är att köpa jeanstyg och mönster i närmaste tygaffär och sy dina drömbyxor själv!