Family before going to bed mother reads children a book about a lamp in the evening

Family before going to bed mother reads children a book about a lamp in the evening

Att använda olika ljuskällor för att skapa olika känslor i inredningen är ett alltmer använt knep. Att använda ljus i inredningen behöver man inte vara någon inredningsproffs för att uppskatta. Ett sätt att planera sin ljussättning är att rita rummet uppifrån och planera ljussättningen utifrån yta och möblemang. Man kan även skilja mellan elektriska ljuskällor och stearinljus. Det kan ligga mycket tanke bakom ljussättningen av en yta och för den som är riktigt proffsig består knepet i att få det att se spontant och avslappnat ut, i motsats till ansträngt. Det ska inte synas hur mycket planering och tanke det ligger bakom inredning och ljussättning. Betraktaren ska få känslan av hemtrevnad och att den är en självklar del av personligheten vars hem det är. Med hjälp av ljuskällor kan man betona och framhäva till exempel konstverk. Då belyser man verket så att det framträder tydligare och riktar betraktarens uppmärksamhet bort från till exempel den slitna tapeten.

Centrera betraktarens uppmärksamhet

Det ligger mer arbete bakom bra belysning än man kan tro. Med hjälp av ljuskällor kan inredaren och ljussättaren styra vad betraktaren ska fokusera sin uppmärksamhet på i rummet. Skickligheten består i att få inredning och ljussättning att se spontan och naturlig ut och samtidigt styra betraktarens fokus bort från mindre fördelaktiga delar i möblemanget och lägga fokus på värdefulla, eleganta delar och konstverk. Dessa tekniker används mycket effektivt i ljussättning av allmänna områden och butiker där man vill styra betraktaren i en speciell riktning. Det ligger mycket psykologi bakom ljuskällor i offentlig miljö. Ljuset har också oerhört stor betydelse för den egna trevnaden innanför hemmets fyra väggar. Vi har alla hört talas om begreppet mysljus. Ljussättningen har betydelse för den egna trevnaden och man bör alltså fästa vikt vid ljussättningen av den anledningen. Ett kyligt ljus kan skapa en kall känsla som förtar trevnaden. Effekten är mestadels undermedveten. Märker man att man inte trivs i någon del av sitt hem kan det vara en ide att ta en tid på ljuskällorna och se om man kan byta mot ett mer värmande och välkomnande sken.

Webbsida för ljussättning

När man väl upptäckt vad roligt det är att jobba med ljussättningen för att framställa hemmet i dess mest fördelaktiga dager kan det vara roligt att veta var man köper allt sånt som har med hemmets ljussättning att göra. Hos e-butiken Ljustema.se finns det mesta man kan behöva för att skapa en behaglig hemmiljö. När du vet vilka idéer du vill förverkliga så kan du köpa alla typer av dimmers och allt annat som behövs och få det bekvämt skickat med posten. Lyckas man bra med inredningen och ljussättningen av sitt egna hem kan man även få i uppdrag att hjälpa andra med inredningen och ljussättningen av deras hem. Det är inte alla som har den där känslan som krävs för att skapa hemtrevnad så har man talang för det är chansen stor att man blir anlitad som heminredare, ljussättare eller den som ställer i ordning en fastighet inför försäljning.