Kända nordiska möbelformgivare

Nordisk design har länge varit mycket ansedd i världen, och om det är något område inom design när Norden utmärker sig särskilt, så är det inom möbeldesign.

En av de kända nordiska formgivarna inom detta område är Alvar Aalto. Aalto anammade under sin karriär flera olika inriktningar och stilar. I början av hans karriär som formgivare och arkitekt designade han möbler enligt nordisk klassicism. Finland industrialiserades och upplevde stor ekonomisk tillväxt under Aaltos levnad, och detta påverkade hans design. Han övergick därför från klassicismen till en internationell moderniststil under 1930-talet. Från 1940-talet och framåt hittade han ett eget uttryck i en slags organisk moderniststil. Idag är hans möbler eftertraktade klassiker, och produceras av Artek, det finländska möbelföretag som Aalto själv var med och grundade.800px-Jacobsen,_7an

Ett annat känt namn inom nordisk möbeldesign är Carl Malmsten. Malmsten slog igenom som möbeldesigner då han vann både första och andra pris i den tävling som anordnades om inredningen i delar av Stockholms stadshus. Möblerna han ritade till tävlingen var de första han formgav, enligt Malmsten själv, och de skulle också bli hans kanske mest kända verk. Idag hittar man Malmstens möbler i bland annat Rådssalen, där kommunfullmäktige sammanträder, och i Rådskorridoren. Malmsten var en formgivare för sin tid, då han var en anhängare av den svenska klassicismen som var populär under 1920-talet.

Även vårt nordiska grannland Danmark kan skryta med kända namn inom möbelformgivning, där det kanske mest framstående är Arne Jacobsen. Jacobsen är formgivaren bakom klassiska möbler som Ägget, Myran och Sjuan, som ter sig moderna i sin design än idag, trots att de skapades på 1950-talet. Hans förmåga att skapa tidlösa möbler och föremål bevisas bland annat av att regissören Stanley Kubrick valde att använda bestick designade av Jacobsen i sin futuristiska film 2001 – Ett rymdäventyr. Jacobsen anses också vara en av de främsta företrädarna för funktionalismen, den stil som var dominerande framförallt under 1920- och 1930-talet i Europa, men som ibland används om hela perioden av 1900-talet fram till 1970-talet, då postmodernismen gjorde sitt intåg.

Om du inte bryr dig särskilt mycket om vem som har designat dina möbler, utan vill ha snygga och prisvärda inomhusmöbler och trädgårdsmöbler till ditt hem, ska du gå in på Buildor.se.