Colorful judge gavel design

Colorful judge gavel design

Om konst är något som faller dig i smaken kan konstauktioner vara ett ypperligt tillfälle att bättra på samlingen därhemma. Ofta finns föreställningen att konstauktioner endast passar för den som har x antal miljoner på banken och tycker om att mingla med likasinnade excentriker i olika former av auktionshallar. Visst har konstauktioner sin beskärda del av konstintresserade miljonärer – men det finns ännu fler vanliga människor som bara gillar att kultivera sitt konstintresse. Då och då går det också att göra riktiga fynd hos de största auktionshusen där både äldre klassiker liksom samtida konst går under klubban på regelbunden basis.

Om du är intresserad av att gå på en konstauktion är det första du bör göra att kolla upp om det finns ett lämpligt auktionshus i ditt närområde. Här i Sverige har vi flera auktionshus som antingen har konst som sin specialitet eller som en kategori bland andra under de stora auktionsdagarna. Många auktionshus sköter numera sin budgivning på nätet, vilket gör att du kan delta var du än befinner dig i världen – men det kan ändå vara en fördel att se till att avståndet inte blir alltför långt. Ofta kan nämligen fraktkostnaden uppgå till stora summor, vilket gör att den där tavlan som du såg som ett klipp snabbt blir till en dyr affär.

Edited illustration

Barneby’s är ett exempel på ett auktionshus som lägger ut sina auktioner på nätet. Det gör att du kan fatta ditt beslut i lugn och ro eftersom de ofta ligger ute i god tid innan de klubbas. För att du ska kunna lägga ett bud på nätet krävs det att du kan bekräfta din identitet genom att genomföra vissa verifieringskontroller. Så snart auktionshuset vet att du är en intresserad köpare får du befogenheter att buda på auktionen.

Ett annat känt auktionshus i Sverige är Bukowskis. Även de lägger ut många av sina auktioner på nätet, men här finns det även goda möjligheter att besöka deras lokaler och vara med på en riktig auktion. Mycket konst går under klubban i snabb takt och det gäller att hänga med i svängarna. Bukowskis säljer också många andra antikviteter, som klockor och soffor. Vissa grejer är dock smartare att köpa nytt. Dit hör badrumsinredning, som exempelvis badkar.