Olika jeansmodeller

Jeans är ett klassiskt plagg som passar i de flesta sammanhang, vilket är en av anledningarna till att de är så populära: de kan användas till vardags, till fest (med rätt accessoarer) och på jobbet. En annan anledning till jeansens popularitet är sannolikt att det finns så många olika varianter och modeller av plagget, vilket gör att alla kan hitta en modell som passar just deras smak och deras kropp.

Den modell som kanske syns mest på stan idag kallas ”skinny”, vilket är ett passande namn, då jeansen verkligen sitter som ett andra skinn. Det handlar alltså om en skärning som sitter tajt från midjan hela vägen ner till anklarna, vilket gör att denna modell ofta är sydd i denim med generös stretch. Modellen används nästan uteslutande av tjejer, och passar alla kroppstyper, även stora flickor.Jeans_for_men

En annan modell är den som kallas ”regular jeans”. ”Regular” betyder ungefär ”normal” eller ”vanlig”, och med det menar man att jeansmodellen varken är löst sittande eller tajt, utan normal. Den har rak passform, och svänger varken in eller ut. Den här modellen förekommer sällan i stretch, vilket gör att det kan vara svårt för stora tjejer att hitta regular jeans som passar. Om du letar efter jeans i plus size, till exempel i storlek 44, 46, 48, 50 eller större, ska du gå in på Zizzi.se.

En jeansmodell som passar mycket bra för tjejer med kurvor är däremot de som kallas ”flare” eller ”bell-bottoms”. Dessa jeans har en egen, naturlig kurva tack vare att de är klockade från knäna och neråt, vilket framhäver kroppens naturliga kurvor. Det är något som är smickrande på de allra flesta kvinnor.

En annan klassisk modell är ”boot-cut”. Denna modell har fått sitt namn på grund av att den från början togs fram för att man skulle kunna trä jeansen utanpå sina stövlar. Jeansen är därför något vidare från knäna och neråt, men de ter sig fortfarande raka till utseendet.

Slutligen en modell som har blivit populär på senare år, men som verkar hänga kvar i modet – ”boyfriend fit”. Namnet syftar på att jeansen ska se ut som om man har lånat dem från sin pojkvän – det handlar med andra ord om jeans skapade för kvinnor som efterliknar den skärning som jeans för män har.