Sommarmode genom tiderna

Modet varierar som bekant inte bara genom åren, utan också med årstiderna. En särskild plats i många svenskars hjärtan har säkerligen det mode som hör sommaren till, som vi förknippar med dagar på stranden och många timmar solande på gräsmattan på tomten. Men hur har sommarmodet förändrats genom tiderna? Svaret är att det har förändrats betydligt, något som blir uppenbart om man blickar tillbaka på hur sommarmodet såg ut för några årtionden sedan.

På 50-talet betonades modet av den smala midjan och den vida kjolen, då fokus låg på den kvinnliga formen och den kvinnliga skönheten. Andra aspekter av samhället som detta märks på är att de första skönhetstävlingarna hölls då, och att Barbiedockan kom för första gången. Ett plagg som hör 50-talets sommarmode till är capribyxan, som hade hög midja och gick ner till vaden. Detta var särskilt karakteristiskt för ”raggarbruden”, som kombinerade de åtsittande capribyxorna med en ärmlös blus och en sjal. På 60-talet blev istället det ikoniska sommarplagget för kvinnor den A-linjeformade klänningen, som under detta årtionde blev betydligt kortare än klänningar och kjolar någonsin varit tidigare.fashion-1283855_960_720

Genom historien har vi sedan rört oss framåt, och sett allt om somrarna från 70-talets storblommiga klänningar och vida skjortor till 80-talets neonfärger, 90-talets magtröjor och 00-talets foppatofflor. Så kommer vi fram till dagens sommarmode, som till stor del betonas av bara axlar och, faktiskt, återblickar till det förflutna, då trender från 90-talet kommer igen. Flera trender från 70-talet verkar också komma tillbaka under sommaren 2016, till exempel vida, klockade jeans. För många är återvändande trender svårt att hantera, eftersom de redan har upplevt dem en gång, men som stilexperten Katarina Althin uttrycker det är det tonåringarna som driver modet framåt, och för dem är dessa blinkningar till det förflutna nya och fräscha. Oavsett om man följer trenderna eller bara klär sig efter väder på sommaren, brukar de flesta svenskar vilja kunna använda sina sommarkläder så länge som möjligt innan hösten och vintern tvingar dem att täcka dem med ytterkläder. Om du är en av dem ska du investera i ett uterum till ditt hem. Då kan du förlänga sommaren med minst en månad, och ändå bevara känslan av att sitta utomhus i shorts och kortärmat.