Man drawing with pencil, elevated view

Man drawing with pencil, elevated view

Grafisk design är ett ämne som har vuxit enormt i samband med att vår samtid har digitaliserats. Numera sker en majoritet av all kommunikation på ett eller annat sätt genom en dator – oavsett om det handlar om att designa en affisch, skicka ut ett pressmeddelande eller göra en reklam. Därför finns det alltid ett behov av att anställa duktiga grafiska designers som har koll på vad som går hem hos mottagaren och vad man bör undvika. Konkurrensen är dock hård och om du vill bli en grafisk designer kan du vässa dina chanser genom en utbildning i ämnet.

En utbildning är i nästan alla fall en fördel oavsett var du har genomfört den, men det finns förstås platser och lärosäten som lämpar sig extra bra för någon som är intresserad av grafisk design. På Malmö Högskola ges en treårig utbildning i ämnet där talangfulla grafiska designers får en möjlighet att bättra på sina kunskaper. Antagningen går till så att du skickar ett arbetsprov som sedan bedöms – och om det faller juryn i smaken har du möjlighet att få en plats på utbildningen.

Man drawing with pencil, elevated view

Det allmänna svenska högskolesystemet håller hög internationell klass, men det har ändå en bit att gå till Berghs. Det är en privat skola som har kanske Sveriges mest prestigefyllda utbildningar inom reklam och PR. Grafisk design är bara en av ingångarna som studenter kan ta när de söker till Berghs. Här är konkurrensen ofta ännu hårdare och bara de bästa blir antagna till skolan. Dessutom kan du behöva betala terminsavgiften själv eftersom det inte är avgiftsfritt. När du är klar med utbildningen har du dock en fin merit på CV:t.

Högskoleutbildningar i all ära – men den viktigaste utbildningen kan vara den som du genomför på egen hand. Ofta är branschen som grafisk design ingår i fokuserad på kompetens, vilket gör att du alltid har chansen att få stiga in i den så länge du är tillräckligt duktig. Numera går det att skaffa sig program och hårdvara på egen hand för att få mer eller mindre samma tekniska lösningar som proffsen. Det betyder att du kan vässa dina kunskaper för att sedan antingen söka till en högskola igen eller visa upp din portfolio för olika företag.