Utbildningar i grafisk form

Om du är intresserad av grafisk design och går i tankarna om att måhända söka in till en sådan utbildning så finns det ett flertal utbildningar att välja på. I utbildningarna får du grunderna samt att man tar fasta på ditt alldeles egna kreativa uttryckssätt. Det finns både avgiftsfri och avgiftsbelagd utbildning samt kvällskurser för dig som har svårt att få ihop det med studier på dagtid.

På Basis Konstskola i Stockholm erbjuder man kvällskurs i grafisk design. I den här kursen får du självfallet lära dig grunderna i grafisk design. Du lär dig även grunderna i illustration och arbetar både med penna som verktyg och med dator och hjälpmedel. Program som du kommer att få använda dig av är Indesign, Illustrator och Photoshop. Bra kan vara att ha lite förkunskaper om de olika programmen man använder under utbildningens gång. Praktik och teori tillämpas på utbildningen och du får gå igenom allt ifrån begrepp till historia. Den här utbildningen är inte studiemedelsberättigad och kräver en avgift. För mer information om hur en ansökan går till och vilka kostnader som gäller, se hemsidan Basis Konstskola.

På Nyckelviksskolan erbjuder man utbildning i bild och grafisk form och utbildningen pågår i ett års tid. Den här utbildningen passar dig som vill läsa dagtid och ha grunderna i bild och form och stödet att kunna gå vidare till en högre utbildning som t.ex. Berghs School of Communication eller Konstfack. Många av eleverna som läser den här utbildningen blir antagna till högre utbildning efter avslutade studier. Drömmen om att arbeta på en utvecklande designbyrå behöver inte vara långt borta. Utbildningen är bred och erbjuder utöver grunderna i bild och grafisk form även besök på olika gallerier och byråer. Du kommer att få arbeta mycket för hand men även i olika foto- och layoutprogram såsom Photoshop.

För att söka till Nyckelviksskolan ska du ha genomgått gymnasiet med fullständiga poäng eller likvärdig utbildning. Ansökan görs på vårterminen och du ska lämna in arbetsprover. Du ska även betala en anmälningsavgift i samband med ansökan. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Om du planerar att söka till en högre utbildning efter att ha genomgått ett basår i bild och grafisk form eller kvällskurser i grafisk design så finns utbildningen Grafisk formgivning och illustration på Konstfack. Utbildningen täcker precis allt du behöver veta om grafisk design och illustration och hjälper dig att fortsätta utveckla just din egen speciella kreativa form och uttryckssätt. Ansökningar tas emot en gång om året och i din ansökan ska det utöver gymnasiebetyg och andra betyg även ingå arbetsprover. På Konstfacks hemsida finns all information om hur en ansökan går till och vägledning i vilka sorts arbetsprover du ska lämna in.