Våga måla graffiti – inomhus

Att graffitikonst är stort världen över råder det inga tvivel om. Åtminstone är utövarna/konstnärerna många och intresset stort. Det är en bred konstart med mängder av variationsmöjligheter – det går exempelvis lika bra att måla graffiti inomhus som utomhus. Det gäller bara att våga!

Vart ska man börja?


Först och främst bör man ju fundera ut var man vill ha sin graffitikonst. Kanske bor man på sådant sätt att ett helt rum kan målas utan att det blir ”för mycket”. Kanske räcker det med en vägg.

Det man bör tänka på är att det lätt kan ge ett plottrigt intryck om man använder många olika färger, former och uttryck. Försök att lyfta fram rummet med hjälp av målningen och tvärtom. Hur då? Jo, börja med att välja färger och mönster som passar med övrig inredning. Tänk att du ska hänga upp ett konstverk på väggen, fast istället för en tavla eller två målar du det direkt på väggen. Du kan förstås också välja att spraya en riktigt stor canvasduk, som du sedan hänger upp på ett passande ställe.

Oavsett hur du väljer att måla graffiti kommer det garanterat ge rummet en unik och spännande karaktär! Är du riktigt duktig kanske du vågar dig på att måla ett helt sagoland i barnens rum, eller varför inte ett göra väggen till en enda stor spelplan för barnen att utforska och skapa spelpjäser till.

Prova dig fram

Det finns numer mängder med butiker som säljer konstnärsmaterial, både fysiska och nätbaserade. Börja med att köpa hem ett par sprayburkar för att testa dig fram. Prova olika nyanser och tekniker för att få ett hum om vad som känns bäst för dig. Det har till exempel kommit en relativt ny sprayfärg som heter Montana ULTRA WIDE. Med den kan du spraya breda linjer och snabbt fylla stora ytor. Sprayfärgen finns i en mängd olika färger på HLStore, exempelvis svart, chrome, röd, blå och royal purple (lila).

Är du osäker bör du kanske anlita någon som kan göra jobbet åt dig. Du känner kanske någon som är duktig på att måla? I annat fall finns det professionella konstnärer som är specialiserade på just graffitimålning. Kanske finns det ett företag där du bor som i så fall kan komma hem till dig och spåna idéer. Tillsammans kan ni skapa en mood board eller något liknande, med referensbilder som konstnären kan utgå ifrån när denne gör sin första skiss.

Måla möbler och annat

Det går att spraymåla möbler, krukor, vaser, växtstöd, burkar… ja, i princip allt. Piffa upp dina gamla tavel- eller spegelramar med lite färg, eller varför inte den gamla cykeln!

Oavsett vad det är du vill spraya är det viktigt att läsa instruktionerna ordentligt på sprayburken, innan du börjar. Lycka till!